ΘήβαιΠρώτη ΣελίδαΠεριεχόμενα
Pattern

 

Τειρεσίας 

 

Ο Τειρεσίας, ο πιο φημισμένος μάντης της Ελλάδος, γεννήθηκε στην Θήβα. Ήταν γιος του Eυήρου και της Χαρίκλους, απόγονος του Ουδαίου, το γένος Σπαρτού.
Ήταν τυφλός και πολλές είναι οι ιστορίες για την αιτία της τύφλωσης του. Η πιο δημοφιλής ιστορία ήταν, ότι σε ηλικία επτά χρονών οι Θεοί τον τύφλωσαν, γιατί φανέρωσε ορισμένα πράγματα, τα οποία οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έχουν γνώση. 
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Τειρεσίας έχασε το φως του, όταν είδε την θεά Αθηνά να κάνει μπάνιο. Η Αθηνά του έριξε νερό στα μάτια και έτσι τυφλώθηκε. Η μητέρα του, μετά το γεγονός, παρεκάλεσε την θεά να επανορθώσει το κακό, αλλά η Αθηνά δεν μπορούσε να το κάνει και άντ' αυτού του έδωσε ένα σκήπτρο, με το οποίο μπορούσε να περπατάει σαν να είχε την όραση του. Του έδωσε επίσης την γνώση της γλώσσας των πουλιών.
Μία άλλη εκδοχή θεωρεί την θεά Ήρα υπεύθυνη για την τύφλωση του, όταν σε μία διαμάχη της με τον Δία, ο Τειρεσίας πήρε το μέρος του Δία. Για να τον ανταμείψει ο Δίας του έδωσε μακρόχρονη ζωή (επτά ή εννέα φορές περισσότερο των κοινών ανθρώπων) και το δώρο της προφητείας. Ο Ησίοδος επίσης αναφέρει ότι μεταμορφώθηκε σε γυναίκα, για ένα διάστημα επτά ετών.
Ο Τειρεσίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο στους μύθους των Θηβών.
Στον πόλεμο των Επτά εναντίον των Θηβών, προφήτευσε ότι η πόλη θα σωθεί, αν ο Μενοικέος, γιος του Κρέοντα, θυσίαζε την ζωή του. Ο νέος έτρεξε έξω από τα τείχη και αυτοκτόνησε με το ξίφος του μπροστά στην πύλη και η Θήβα σώθηκε μετά από αυτό το γεγονός.
Στον πόλεμο των Επιγόνων, συμβούλευσε τους Θηβαίους να κάνουν διαπραγματεύσεις και να φύγουν από την πόλη, γιατί οι Θεοί είχαν πάρει την απόφαση τους και δεν υπήρχε άλλη λύση. 
Ο Τειρεσίας συνελήφθη από τους Επιγόνους, και μαζί με την κόρη του Μαντώ, επίσης ιερομάντισσα, εστάλησαν στους Δελφούς, στην υπηρεσία του Απόλλωνα.
Πέθανε καθ' οδό, στην Αλιαρτία, στην πηγή Τιλφούσα και ετάφη εκεί.
Odysseas consults TeiresiasΣύμφωνα με τον μύθο, μετά τον θάνατο του η Περσεφόνη κατ' εξαίρεση άφησε τις διανοητικές του ικανότητες και την μνήμη του άθικτες στον Άδη. 
Στην Οδύσσεια του Ομήρου, εμφανίζεται στον κάτω κόσμο με το σκήπτρο του και με τις μαντικές του ικανότητες άθικτες και σ' αυτόν πηγαίνει ο Οδυσσέας για να τον βοηθήσει, να βρει τον δρόμο της επιστροφής του.
Στην Θήβα τον τίμησαν με κενοτάφιο και στον Ορχομενό είχαν μαντείο, όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να λάβουν χρησμούς.

 


^^ Επιστροφή <= Προηγούμενη Επόμενη => ^ Άνω .. Αρχή Περιεχόμενα Έρευνα Email


Pattern

© 2000 - 2015 Ελένη Παπακυριάκου/Αναγνώστου