AthensΠρώτη σελίδαΠεριεχόμενα
Pattern

 

Τα κατορθώματα του Θησέα (Ι)

 

 

Ο Θησέας ήταν γιος του βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα και της Αίθρας. Ανετράφη από τον παππού του, τον Πιτθέα της Τροιζηνίας, και σε ηλικία δεκαέξι ετών, Ο Θησέας σηκώνει τον βράχο, κάτω από τον οποίο ο πατέρας του είχε αφήσει το ξίφος και τα σανδάλια, Ρωμαϊκό ανάγλυφο, 1ος αιώνας π.Χ.αφιέρωσε τους βοστρύχους των μαλλιών του στον Δήλιο Απόλλωνα. Ο ηλικιωμένος πατέρας του δεν είχε αποκτήσει παιδιά και όταν συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών, έλαβε ένα ακατανόητο χρησμό και για να το εξηγήσει, επισκέφθηκε τον Πιτθέα, βασιλιά της Τροιζηνίας, φημισμένο για την σοφία του. Ο Πιτθέας, αφού τον μέθυσε τον έβαλε να κοιμηθεί με την κόρη του Αίθρα, η οποία έμεινε έγκυος. Όταν ο Αιγέας έφυγε, άφησε πίσω το ξίφος του και ένα ζευγάρι σανδάλια, κάτω από ένα βράχο και είπε στην Αίθρα, αν το παιδί είναι αγόρι και γίνει έφηβος, να σηκώσει τον βράχο και αφού πάρει το ξίφος και τα σανδάλια, να έλθει στην Αθήνα.
Ο Αιγέας, βασιλιάς της Αθήνας, συναντά τον γιο του. Μια κόρη κρατάει στεφάνι για να τιμήσει τον ήρωα, σκύφος 470 π.Χ.Όταν ο Θησέας έγινε δεκαέξι χρόνων, η μητέρα του τον οδήγησε στον βράχο, τον οποίο σήκωσε με ευκολία και αφού πήρε τα δώρα του πατέρα του, ξεκίνησε για να τον βρει. Όταν ο Θησέας έφθασε στην Αθήνα, η Μήδεια, η γυναίκα του Αιγέα, υποψιαζόμενη ποιος ήταν, έπεισε τον Αιγέα να τον προσκαλέσει σε δείπνο, με σκοπό να τον δηλητηριάσει. Ο πατέρας του όμως τον αναγνώρισε εγκαίρως, από το ξίφος που είχε μαζί του και εξόρισε την Μήδεια και τον γιο της, στην Ασία. 

Στο ταξίδι του για την Αθήνα, είχε μια σειρά από περιπέτειες, οι οποίες ήταν όλες νικηφόρες. Εκείνο τον καιρό πολλοί κακοποιοί σκότωναν και τρομοκρατούσαν τους ταξιδιώτες.

 

 

 

Ο Θησέας σκοτώνει τον Περιφέτη, κύλιξ 440-430 π.Χ.

 

 

Ο Περιφήτης

Όταν ο Θησέας έφθασε στην Επίδαυρο, συνάντησε τον Περιφέτη, ένα γιγαντόσωμο άνδρα, ο οποίος σκότωνε τους περαστικούς με ένα μπρούτζινο ρόπαλο. Ο Θησέας αφού εξόντωσε τον Περιφέτη, κράτησε το ρόπαλο για τον εαυτόν του.

 

 

 

Ο Θησέας σκοτώνει τον Σίνι τον Πιτυοκάμπτη, δένοντας τον σε δύο κλαριά ελάτου, κύλιξ 490 π.Χ.

Σίνις, ο Πιτυοκάμπτης

Όταν ο Θησέας έφθασε στις Κεγχρεές κοντά στον Ισθμό, συνάντησε τον Σίνι, τον επονομαζόμενο Πιτυοκάμπτη, έναν δυνατό άνδρα, ο οποίος σκότωνε τους ταξιδιώτες δένοντας τους σε λυγισμένες κορυφές πεύκων, τις οποίες άφηνε ελεύθερες, σχίζοντας έτσι τα θύματα του στα δύο. Ο Σίνις, μετά από σύντομη μάχη με τον Θησέα, είχε την ίδια τύχη με τα θύματα του.

 

Ο Θησέας σκοτώνει την αγριογούρουνα Φαία και τον Σίνι, από αττικό βάζο.

 

Ο Θησέας σκοτώνει την άγρια γουρούνα Φαία, κύλιξ 440-430 π.Χ.      Ο Θησέας σκοτώνει την άγρια γουρούνα Φαία, Κύλιξ 450 π.Χ.


Φαία, η αγριογούρουνα

Όχι πολύ μακριά από τον Ισθμό, στον Κρομμύωνα (Άγιοι Θεόδωροι), ο Θησέας σκότωσε την άγρια γουρούνα Φαία, η οποία έκανε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

 

 

 

Ο Θησέας σκοτώνει τον Σκίρωνα στις Σκιρωνίδες Πέτρες, κύλιξ 440-430 π.Χ.Ο Θησέας σκοτώνει τον Σκίρωνα στις Σκιρωνίδες Πέτρες, Κύλιξ 450 π.Χ.


Ο Σκίρων

Πλησίον εκεί στις Σκιρωνίδες Πέτρες (Κακιά Σκάλα), συνάντησε τον Σκίρωνα, ένα γιγαντόσωμο άνδρα, ο οποίος κρατώντας ένα τσεκούρι ανάγκαζε τους περαστικούς να του πλύνουν τα πόδια και όταν τα θύματα του έσκυβαν, με μια κλωτσιά, τους πέταγε κάτω από τον βράχο, όπου μια τερατώδης χελώνα στο βάθος του γκρεμού περίμενε να τους καταβροχθίσει. Όταν ο Σκίρων προσπάθησε να τον κλωτσήσει, ο Θησέας πήδηξε στα πλάγια και πέταξε τον Σκίρωνα κάτω από τον βράχο.

 

Ο Θησέας σκοτώνει τον Σκύρωνα και Κερκύονα, ενώ η Αθηνά παρακολουθεί, από αττικό βάζο.

 

Ο Θησέας παλεύει με τον Κερκύονα, κύλιξ 440-430 π.Χ.  Ο Θησέας παλεύει με τον Κερκύονα, Κύλιξ 450 π.Χ.

Ο Κερκύων

Στην Ελευσίνα, ο Θησέας συνάντησε τον Κερκύονα, ο οποίος ανάγκαζε τους ταξιδιώτες να παλέψουν μαζί του, μέχρι θανάτου. Ο Θησέας αφού τον άρπαξε, τον σήκωσε από το έδαφος και με όλη την δύναμη του τον έριξε κάτω, σκοτώνοντας τον.

 

 

 

Ο Θησέας σκοτώνει με πέκυ τον Προκρούστη, κύλιξ 440-430 π.Χ.Ο Θησέας σκοτώνει τον Προκρούστη με πέλεκυ, Κύλιξ 450 π.Χ.


Ο Προκρούστης

Το τελευταίο κατόρθωμα του Θησέα έγινε στην Ιερά Οδό (κοντά στο σημερινό Δαφνί), όπου ο Προκρούστης είχε το σπίτι του και προσέφερε φιλοξενία στους περαστικούς. Μέσα στο σπίτι είχε δύο κρεβάτια, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Στο μεγάλο κρεβάτι έβαζε τους κοντούς ταξιδιώτες και με το σφυρί τους χτυπούσε για να μακρύνουν. Τους ψηλούς τους έβαζε στο μικρό κρεβάτι και τους έκοβε τα πόδια για να χωρέσουν στο κρεβάτι. Ο Θησέας έβαλε τον Προκρούστη στο μικρό κρεβάτι και του έκοψε τα πόδια και το κεφάλι.

Ο Θησέας σκοτώνει τον Προκρούστη, Κύλιξ 440-430 π.χ., Λούβρο


 

Ο Θησέας σφίγγει τα σχοινιά στον Μαραθώνιο Ταύρο, υδρία (Δανάη και Περσεύς) 490 π.Χ.

Ο Ταύρος του Μαραθώνος

Όταν ο Θησέας έφθασε στην Αθήνα, τα πενήντα γιγαντόσωμα ξαδέλφια του, οι γιοι του Πάλλαντα, αδελφού του Αιγέα, ήλθαν εσπευσμένα στην Αθήνα, αλλά ο Θησέας τους εξόντωσε.
Λίγο αργότερα, έπιασε τον ταύρο του Μαραθώνος, ο οποίος έκανε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι στον δρόμο του προς τον Μαραθώνα, έπιασε σφοδρή κακοκαιρία και ο Θησέας ζήτησε καταφύγιο στην καλύβα μιας γριούλας, την οποίαν έλεγαν Εκάλη. Η γριά γυναίκα υποσχέθηκε στον Θησέα ότι θα θυσίαζε στον Δία, για την επιτυχία της αποστολής του. Όταν ο Θησέας έπιασε τον Ταύρο, επέστρεψε στην καλύβα και την βρήκε νεκρή. Από ευγνωμοσύνη, αργότερα δημιούργησε ένα δήμο με το όνομα της. Στην Αθήνα ο Θησέας περιέφερε τον ταύρο στους δρόμους θριαμβευτικά και στο τέλος τον θυσίασε στον Δελφίνο Απόλλωνα.

 

Συνέχεια... Θησέας και Μινώταυρος More...

 


^^ Επιστροφή <= Προηγούμενη Επόμενη => ^ Άνω .. Αρχή Περιεχόμενα Έρευνα Email


© 2001 - 2015 Ελένη Παπακυριάκου/Αναγνώστου